Duplikasyon kelime olarak bir yapının çift olmasıdır. Sindirim sistemi duplikasyonunun diğer ismi duplikasyon kistidir. Görülme sıklığı 4500 otopside ve 9000 canlı doğumda 1’dir. Hastaların üçte biri yenidoğan döneminde tanı alır.
Gastrointestinal sistemdeki duplikasyonlar, etyolojisi tam olarak tanımlanamayan, çoğunlukla tek, nadiren birden fazla görülen konjenital anomalilerdir. Etyolojisinde fetal barsak divertikülünün persistansı, primitif bağırsağın solid evresinin rekanalizasyonunda defekt, parsiyel çiftleşme, notokord ayrılması gibi teoriler ileri sürülmektedir.
DUPLİKASYON KİSTLERİ SİNDİRİM SİSTEMİNİN HANGİ KISIMLARINDA GÖRÜLÜR?
Duplikasyon kistleri, yemek borusundan anüse kadar, sindirim sisteminin herhangi bir kısmında görülebilir. En sık görüldüğü yerler sırasıyla jejuno-ileal bölge, yemek borusu ve kalın bağırsaktır. Uzunlukları ve büyüklükleri değişkendir. Yapısı komşu olduğu bağırsak yapısına çok benzer. Duplikasyon kistlerinin üç tipi vardır: Tubüler, kistik ve intramural. Duplikasyonlar genellikle mezenterik yerleşimli olurlar. Bu özellikleri ile divertiküllerden ayrılırlar. Divertiküller ise antimezenterik yerleşim gösterirler. Duplikasyonun epitel örtüsü genellikle komsu olduğu bağırsağın epiteline benzer. Fakat dildeki kistik bir duplikasyonda kolonik mukoza ya da rektal duplikasyonda gastrik heterotopi bildirilmiştir. Tubular duplikasyonlar çok uzun olabilirler. İnce ya da kalın bağırsağı andırabilirler. Teknik olarak tedavisi en güç duplikasyonlar tubüler duplikasyonladır.
DUPLİKASYON KİSTLERİ NE GİBİ BULGU VE BELİRTİLERE NEDEN OLUR? TANILARI NASIL KONUR?
Çoğunlukla doğum öncesi veya sonrası ultrasonoğrafi ile rastlantısal olarak tanı alır. Ağrı, sindirim sisteminde tıkanma bulguları ve kanama ile de ortaya çıkabilir. Duplikasyon içinde bulunan farklı dokuların (mide mukozası gibi) asit salınımı ile ülserler ve ciddi kanamalar görülebilir. Kist çevre organlara bası yaparak yutma güçlüğü ve solunum sıkıntısına neden olabilir. Tubüler duplikasyonlar görüntüleme yöntemleri ile tanı alamaz ve bunları bağırsakların kendi yapısından ayırmak mümkün olmayabilir. Bu durumda sintigrafik görüntülemeden yararlanılır.
BAĞIRSAK DUPLİKASYONUNDA TEDAVİ NEDİR?
Birçok intestinal duplikasyon tanısı ise ameliyatta konur. Duplikasyonların tercih edilen tedavisi eksizyondur. Fakat bu her zaman olası değildir. Özellikle eşlik eden perineal ve genitoüriner malformasyonların bulunduğu torakoabdominal ve tubüler intestinal duplikasyonlarda eksizyona alternatif olarak; internal drenaj, mukozanın soyulması ve evreli eksizyon uygulanabilir.