Ekstrofi Vezika mesanenin doğumda dışarıda olması halidir. Görülme sıklığı ortalama 30.000 doğumda 1’dir. Erkeklerde daha sıktır. Mesane ön duvarı oluşamaz ve mesane arka duvarının iç kısmı karın duvarından dışarı açılır. Üretranın da üst yüzü oluşmamıştır. Erkek çocuklarında idrar deliği penisin üstüne açılır. Kız çocuklarında klitoris ikiye ayrılmıştır.
EKSTROFİ VEZİKA TANISI NASIL KONULUR?
Gebelik sırasında yapılacak ultrasonoğrafi ile tanı konulabilir. Doğumu takiben ise göbeğin alt kısmında kırmızı renkte mesane mukozasının görülmesiyle kolayca tanınır. Mesanenin arka duvarı tamamen dışa dönüktür; bebek ağladığında bir kabartı şeklinde kendini belli eder. İdrarın dışarı çıkışı bu bölgenin alt tarafında bulunan üretra ağzından olur. Leğen kemiği ön kesimde ayrık olarak durur. Başlangıçta bacak ve ayaklar leğen kemiğindeki açıklık nedeni ile dışa dönük durmaktadır.
EKSTROFİ VEZİKA’YA HANGİ PATOLOJİLER EŞLİK EDER?
Ekstrofi Vezika’lı hastaların çoğunda iki taraflı kasık fıtığı ve erkek hastalarda inmemiş testis olur. Ayrıca kapalı anüs, meningosel, omfalosel gibi anomaliler de görülebilir. Anal kasların yetersiz olması sebebiyle bu olgularda rektumun dışarı doğru sarkması da sık görülür.
EKSTROFİ VEZİKA TEDAVİSİ NEDİR?
Tedavisi cerrahidir. Cerrahide amaç idrarın toplanabileceği bir mesane oluşturmak ve toplanan idrarın istemli bir şekilde tutulmasını ve atılmasını sağlamaktır. Ekstrofi Vezika tedavisi evreli ameliyatlarla yapılır. Evreli ameliyatlar tipik olarak mesanenin, karın duvarının kapatılmasını, peniste olması gereken tarafın tersinde açık olarak duran kanalın (epispadias onarımı) doğru yerine alınması, idrar yolunun yeniden yerleştirilmesi (üreteral reimplantasyon) ve mesane boyunu yeniden oluşturmasını (rekonstrüksiyonu) içerir. Bu tür yenidoğanlar doğum sonrası ilk günlerde ameliyat edilerek idrar kesesi ve üretra onarılmaktadır. Epispadias ilk seansta onarılırsa genellikle üretra kısa kalacağı için 1 yaşında tekrar hipospadias ameliyatı olması gerekebilir. Epispadias onarımı genelde 6 ay ile 1 yaş arasında yapılır. Mesane boynu rekonstrüksiyonu ise kontinansın istendiği 4-5 yaşından sonra yapılır. Aşamalı onarımın yanında tüm onarımların tek seansta yapıldığı yaklaşımda mevcuttur. Bu olguların tek sorunu açık mesane olmayabilir ve idrar kontrolü açısından takibi gerekmektedir. Bu nedenle ekstrofi vezika konusunda deneyimli merkezlerde takip edilmeleri gerekir.
Konuyla ilgili video için tıklayınız