Gastroşizis, göbeğin sağındaki tam kat karın duvarı açıklığından karın içinde olması gereken bağırsakların ve nadiren midenin karın dışına çıkmasıdır. Bağırsakların üzerinde koruyucu bir zar yoktur. Görülme sıklığı 5000 doğumda birdir. Üzerinde zar olmamasına bağlı olarak bağırsaklar amnion sıvısı ile sürekli temas halindedir. Bu nedenle bağırsaklar ödemli, kalınlaşmış ve kısalmıştır.
Defekt karın duvarının tüm tabakalarını içerir. Karın dışına çıkan olan organlar şunlardan oluşur; vakaların çoğunda sadece bağırsaklar, nadir olarak mide, oldukça nadir olarak ürogenital yapılar. Amniotik sıvı içerisinde serbestçe hareket ederler. Bu durum bağırsakların kimyasal enflamasyon olasılığını arttırır. Kimyasal enflamasyon barsakların perforasyonuna neden olabilmektedir. Karın duvarında bu açıklığın olmasının sebepleri arasında şunlar düşünülür: sağ göbek toplardamarının anormal bir gerileme göstermesi, ya da gebeliğin ilk on haftası sırasında geçirilen bir damarsal bir yetersizlik.
TANI NASIL KONULUR?
Gebelik sırasında yapılan ultrasonografi incelemeleri ile tanı konulabilir. Gastroşizisde ek anomaliler daha nadir görülür. Fakat bağırsakların karın dışında gelişmesi nedeniyle karın içindeki yerleşim düzeni yoktur. Buna malrotasyon denir. Ayrıca bağırsaklarda atrezi riski yüksektir. Tanı kesinleştikten sonra doğumun uygun şartlarda ve tam donanımlı ve ilgili bölümlerin olduğu bir merkezde yapılması gerekir.
GASTROŞİZİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Gastroşizis cerrahi yöntemle tedavi edilir. Bağırsaklar, üzerlerinde koruyucu bir zar olmadan karın dışında olduğundan, en kısa zamanda onarım yapılmalıdır. Cerrahide amaç bağırsakları karın içinde sıkıştırmadan ön karın duvarının kapanmasıdır. Bu nedenle bu işlem gerekirse aşamalı olarak günler içinde yapılabilir. Bağırsakların üzerine geçici kapamayı sağlamak için uygun yama materyalleri kullanılabilir. Yama karın duvarı tam olarak kapandıktan sonra çıkarılır.
AMELİYAT SONRASI DÖNEM NASIL SEYREDER?
Ameliyat sonrası bağırsakların çalışmaya başlaması ve dışkılama günler alabilir. Genellikle bağırsaklar geç çalışır. Bu süre boyunca bebek ağızdan beslenmez. Destek beslenme ve tedaviler başlanır. Ağızdan beslenme yavaş yavaş arttırılır. Tam beslenmeye geçene kadar bebek yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenmelidir. Gastroşizis hastasında aylarca hastane yatışı gerekebilir. Ameliyat sonrası ölüm oranı mortalite oranı %15 civarlarındadır. Ölüm nedenleri; enfeksiyon ve bağırsakları besleyen damarlarda ki kanlanma bozukluklarıdır.
Konuyla ilgili video için tıklayınız