Gastrostomi, mideye beslenme amacı ile tüp yerleştirilmesi işlemidir. Bu tüpler; açık, laparoskopik ve perkütan yöntemlerle yerleştirilir. Gastrostomi; kilo kaybı, kilo alamama ve yutma güçlüğü gibi durumlarda yapılır. Geçici veya kalıcı olabilir.
GASTROSTOMİ HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIR?
Serebral palsi gibi merkezi sinir sistemi hastalıklarında, özofagus atrezisi dediğimiz doğuştan yemek borusunun tam gelişmemesi gibi durumlarda, yakıcı madde içimine bağlı oluşan yemek borusu yanıklarında ve mide volvulusu durumlarda gastrostomi yapmak gerekir.
GASTROSTOMİ TİPLERİ NELERDİR? PEG NEDİR?
Gastrostomi başlıca cerrahi ve endoskopik olarak ikiye ayrılır. Cerrahi gastrostomi tipleri; Stamm, Witzel, Marwedel ve Janeway’dir. Perkütan Endoskopik Gastrostomi endoskopik gastrostomi tipidir. Kısaca PEG denir. Bu işlem genel anestezi altında yapılır. Endoskop ile mideye ulaşılır. Endoskopi yardımı ile cilde küçük bir kesi yapılarak mideye tüp yerleştirilir. Yeri endoskop ile tekrar kontrol edilir. İşlemden 8-12 saat sonra beslenme başlanabilir.
GASTROSTOMİ BAKIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Gastrostomi tüpü yerleştirilen çocuklar hastanede kalmalarını gerektiren başka bir sağlık sorunları yoksa 1-3 gün içinde taburcu olabilirler. Bu süre içinde aile gastrostomi tüp bakımını ve kullanımını öğrenmelidir. Çocuk gastrostomiden beslenmeyi tam olarak tolere ediyorsa taburcu edilebilir.
Gastrostomi etrafındaki cildi sürekli kuru tutmak gereklidir. Gastrostomiden beslenmeye yavaş ve az miktarda başlanmalıdır. Gastrostomi tüpleri belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Gastrostomi sonrası şu sorunlar ile karşılaşılabilir:
Sızıntı: Bu sorunla sık karşılaşılır ve genellikle kendiliğinden geçer. Bu sorunun önüne geçebilmek için tüpün balonu iyi şişirilmeli ve tüp gergin tespit edilmelidir. Sızıntı sonrası olabilecek cilt tahrişleri ile yapılacak pansumanlarla tedavi edilir.
Tüpün çıkması: Böyle bir durumda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Tüpü tekrar takmak gerekir çünkü giriş yeri çok hızlı kapanabilir.
Tüpün mide çıkışında tıkanıklık yapması: Bunun sebebi tüpün peristaltizmle ilerleyip pilor dediğimiz mide çıkışını tıkamasıdır. Revizyon yapılmalıdır. Granülasyon dokusu: En sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Bu açıklığın olduğu kısımdan yüzeye doğru uzanan ve açıklığı kapatmaya çalışan sağlıklı dokudur. Gümüş nitrat uygulaması ile küçültülür. Bu işlemin aralıklı olarak yapılması gerekebilir. Bazen de bu dokunun eksize edilmesi gerekebilir.