Jejunoileal atreziler yenidoğan bebeklerde ki bağırsak tıkanıklıklarının başlıca nedenleri arasındadır. Bu patolojinin sebebi olarak bebek anne karnında iken ince bağırsakların bir kısmının damarsal nedenlere bağlı olarak beslenememesi gösterilir.
TANI NASIL KONULUR?
Maternal amnion sıvısında artış, safralı kusma, abdominal distansiyon ve mekonyum yapamama bulguları olan yenidoğanlarda jejunoileal seviyede atrezi düşünülmelidir. Ayakta çekilen karın grafisinde yaygın gaz-sıvı seviyeleri görülebilir. Baryumlu kolon grafisinde kullanılmamış mikrokolon bulgusu jejunal veya ileal atreziyi destekler. Kolon grafisiyle kolon seviyesinde olabilecek atreziler ekarte edilir.
JEJUNOİLEAL ATREZİ AYIRICI TANISINDA NELER DÜŞÜNÜLMELİDİR?
Yenidoğan devresinde jejunoileal atrezi dışında görülebilen diğer ince bağırsak tıkanıklığı tablolarını şöyle özetlemek mümkündür: Mekonyum ileusu, mekonyum tıkaç sendromu, volvulus ile beraber veya bant ile bası yapan malrotasyon, internal herni, Hirschsprung hastalığı ve anal atrezi. Kolon atrezisi oldukça nadirdir. Kolon seviyesinde obstrüksiyon ile ortaya çıkabilen “küçük sol kolon sendromu” da nadir olup, bu bebeklerin annelerinin diabetik olacağı unutulmamalıdır. Hiçbir konjenital anatomik patoloji olmamasına rağmen sepsis durumlarında görülebilen ileus tablosu da konjenital intestinal obstrüksiyon durumlarıyla karışabilir.
JEJUNOİLEAL ATREZİ TİPLERİ NELERDİR?
Tip 1- Dışarıdan bakıldığında bağırsak devamlılığı tam, ancak ince bağırsak lümenini tıkayan mukoza ve submukozdan oluşan web mevcuttur. Bağırsakta kısalık yoktur.
Tip 2- Belirgin genişlemiş proksimal bağırsak kör sonlanır. Atrezik uçlar birbirine fibröz bir bantla bağlı, barsak mezosunda defekt yoktur. Toplam barsak uzunluğu genellikle normaldir.
Tip 3a- Atrezik uçlar birbirinden ayrı, barsak mezosu defektifdir. Proksimal kısım distal kısımla bağlantısı olmadan kör sonlanır, mezenterde V şeklinde defekt vardır, proksimalde aşırı dilatasyon vardır, dolaşımın bozulması, perforasyon olabilir. Toplam barsak uzunluğu genellikle kısadır.
Tip 3b- Oniki parmak bağırsağına yakın proksimal jejunal atrezi, dorsal mezenterin yokluğu, toplam barsak uzunluğunda belirgin kısalık, büyük mezenterik defekt, besleyen tek bir damar etrafında spiral şekilde dekomprese distal barsak mevcuttur.
Tip 4- Multiple atreziler ve Tip1’den Tip3’e kadar atrezilerin kombinasyonudur. Jejunoileal atrezilerin %25-35’ini oluştururlar.
JEJUNOİLEAL ATREZİLERDE TEDAVİ NEDİR?
Duodenal atrezi olgularında ve bütün diğer ince bağırsak tıkanıklığı tablolarında olduğu gibi, jejunoileal atrezi düşünülen bebek yoğun yenidoğan cerrahi ünitesinde yakın takibe alınmalıdır. Nazogastrik sonda yerleştirilerek biriken safralı içerik dışarı alınır. Sıvı- elektrolit ve antibiyotik tedavisi düzenlenir. Hasta, ekip ve ameliyathane hazır olunca vakit geçirilmeden ameliyata alınır. Servis bakımı, hastanın ameliyathaneye taşınması ve ameliyathane süresince ısı kaybının önlenmesine çalışılmalıdır. Cerrahi girişim, genişlemiş bağırsak kısmının çıkarılması ve uç-uca ince barsak anastomozunu (ekleme) kapsar. Her iki uç arasında çap farkının fazla olmamasına dikkat edilir. Bağırsaklarda delinme bulgusu olmadığı sürece ileostomi yani ince bağırsağın karın duvarına ağızlaştırılması düşünülmez. Ameliyat sonrası dönemde uç uca ekleme yapılan kısımda çalışmada gecikme olursa damardan beslenme başlanır.
Konuyla ilgili video için tıklayınız
00.00 ila 2.35. dakikalar arası