Çocuklarda dışkılama sıklığı ne olursa olsun dışkının katı olması haline kabızlık denir. Çocuk hekimlerine başvuran hastaların %3’ünün kabızlık şikayeti mevcuttur. Çocuğun haftada üçten daha az sayıda dışkılaması, her dört dışkılamadan birinde ağrı çekmesi veya aşırı biçimde ıkınması, her dört dışkılamadan birinde dışkının sert ve parça-parça şeklinde olması kabızlığı düşündüren bulgulardır.
ÇOCUKLARDA KABIZLIK SEBEPLERİ NELERDİR? ÇOCUKLARDA KABIZLIĞIN SIK OLDUĞU DÖNEMLER VAR MIDIR?
En sık sebep fonksiyonel kabızlık dediğimiz bir sebebin olmadığı durumdur. Bunun haricinde hormonal ve metabolik bozukluklar, bağırsakların sinirsel bozuklukları ve başka nedenlerden dolayı kullanılan ilaçlar kabızlık nedenleri olarak sayılabilir. Anne sütünden ek gıdaya geçişte, tuvalet alışkanlığı kazandırılırken ve çocuğun anne sütünden kesildiği dönemde kabızlık daha sık görülmektedir.
KABIZLIK TEDAVİSİNİ ANLATIR MISINIZ?
Kabızlığa neden olan duruma göre tedavi planlanır. Başka bir neden bulunamayan fonksiyonel kabızlıkla başa çıkabilmek için şunları hedefleriz: kakanın yumuşak kalmasını sağlamak, kaka yaparken ağrının önüne geçmek, bağırsak düzeni oluşturmak (tuvalet alışkanlığı kazandırmak). Bu amaçla kaka yumuşatıcı şurup, ağrı kesici krem ve fitil olmak üzere üç ilaçtan yararlanılır. Tuvalet alışkanlığı kazandırmak için yenilecek ve yenilmeyecek gıdaların listesi hazırlanır ve kaka yapma çizelgesi yapılır. Bu sırada kaka yaparken olabilecek ağrıyı kesmek önemlidir. Kaka yumuşatıcı şurup genellikle 3 hafta- 1 ay kullanılır. Şurup ve krem doktora danışılmadan bırakılmamalıdır. Bu ilaçların hiçbirisi alışkanlık yapmaz, aksine tedavi aksatıldığı zaman kabızlık alışkanlık haline gelmiş olur.
KABIZLIĞI OLAN ÇOCUKLARIN YEMESİ VE YEMEMESİ GEREKEN BESİNLER VAR MIDIR?
Tedavi süreci boyunca çocuğun beslenmesine dikkat ve özen gösterilmelidir.
Tedavi süresince yasaklananlar gıdalar şunlardır: kuruyemiş, kola ve benzeri asitli içecekler, bir su bardağından fazla süt, beyaz undan yapılan ekmek, makarna ve pilav, çikolata, gofret ve benzerleri, muz, şeftali ve nar.
Özellikle yenilmesini önerdiğimiz gıdalar ise kepek ekmeği, yulaf unu ile yapılan çorba veya muhallebi benzerleri, sebze yemekleri, kayısı, incir, kuru erik, armut ve evde mayalanmış yoğurtlardır.
KABIZLIK TEDAVİ EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE NE GİBİ EK SORUNLAR ÇIKABİLİR?
İnatçı kabızlıkta anüste çatlak, yırtık, kanama, hemoroid gibi sorunlar oluşabilir. Uzun süren kabızlıklarda çocuklarda külot kirlenmesi dediğimiz dışkı kaçırmalar olabilir.
YALANCI KABIZLIK DİĞER ADIYLA SEYREK DIŞKILAMA NEDİR? TEDAVİ GEREKTİRİR Mİ?
Yalnızca anne sütü ile beslenen bazı bebeklerde dışkılamada iki gün veya daha uzun süreli gecikmeler olabilmektedir. Bu tablo altıncı ayda ek gıdaya geçilmesi ile düzelmektedir. İyi beslenen, yeterince kilo alan, karın şişliği oluşmayan ve dışkı kıvamı normal olan süt çocuklarında bu durum yalancı kabızlık veya seyrek dışkılama olarak adlandırılmaktadır. Bu tablo tedavi gerektirmez. Fakat anüs darlığı ekarte edilmelidir.