Kıl dönmesi (Pilonidal sinüs); kuyruk sokumunda, cilt altında bulunan kıl yumaklarının sebep olduğu hastalıktır. En sık belirtisi kuyruk sokumu üzerinde ağrı, akıntı ve kızarıklık olmasıdır. Erkeklerde 4-5 kat daha sıktır. Çocuklarda adolesan yaş grubunda görülür.
KIL DÖNMESİ NEDEN OLUŞUR?
Kıl dönmesinin sebepleri şöyle sıralanabilir: Vücudun kıllı olması, kuyruk sokumunda ki yarığın, dar ve derin olması sonucu, kıllara uygulanan emme kuvvetinin fazla olması, dökülen kılların dar ve derin olukta uzun süre beklemesi, derinin uzun süre nemli kalmasıyla kıl batmasının kolaylaşması, kalçalar arasındaki yarıkta çatlak ve yarık olması, uzun süre oturmaya bağlı bu bölgede kuyruk sokumu kemiğinin travma oluşturması, hijyene dikkat edilmemesi, şişmanlık Hastalığa dökülen serbest kıllar sebep olur. İnsan kılının ucu deriye battığında geriye çıkamaz. Derine doğru ilerleyerek cilt altında kalır. Cilt altına gelen kıla karşı yabancı cisim reaksiyonu gelişerek, enflamasyonlu bir şişlik meydana gelir. Şişliğin enfekte olmasıyla apse oluşur. Apse cilde açılır ve pilonidal sinüs hastalığı gelişir.
KIL DÖNMESİNİN TEDAVİSİ NEDİR?
Hekimin tercihine göre tedavi şekilleri farklıdır. Ameliyatsız tedavi: Fenol Tedavisi: Kıl dolu yuva içine sklerozan (büzücü) madde verilmesidir. Tedaviyi tekrarlamak gerekebilir. Yuvanın koterizasyonu, kriyoterapi; Bölgenin kazınması ve dondurulması işlemidir. Kıl dolu yuva içine gümüş nitrat, %80–90’lık alkol uygulaması yapılabilir. Cerrahi tedavi: Ameliyat sahası, tüy dökücü pomatlarla ya da tıraşlanarak kıllardan arındırılmalıdır. Enfeksiyon varsa önce bunun tedavisi yapılır ve sıcak oturma banyosu önerilir. Ameliyatta kuyruk sokumu bölgesindeki kıl dolu cilt altı boşluğu, üzerindeki cilt ile beraber çıkarılır. Çeşitli ameliyat yöntemleri vardır. İlki, fistülotomi ve küretajdır. Kıl dolu yuva üzerindeki cilt ile beraber çıkarılıp açık yaraya dönüştürülür ve yara kendiliğinden iyileşmeye bırakılır. Dezavantajı uzun süre pansuman gerektirmesidir. Ortalama iyileşme süresi 1-1.5 aydır. İkincisi sinus eksizyonu ve marsupializasyon dediğimiz yöntemdir. Kıl dolu yuvanın üzerindeki cilt ile beraber çıkarılıp, kısmen yanlardan kapatılıp ortasının açık bırakılması işlemidir. İyileşme 1 ayı bulabilir. Üçüncüsü sinus eksizyonu ve primer kapamadır. İyileşme süresi genellikle 2 haftadır. Tekrarlama oranı %16-22 arasındadır. Son yöntem ise flep yöntemidir. İyileşme süresi 2 haftadır. Tekrarlama oranı %1’dir. En başarılı yöntem olarak kabul edilir. Fakat kozmetik açıdan görünüm sorunu yapabilir.