Kolon, kalın bağırsağın diğer adıdır. Kolon atrezisi yenidoğanlarda bağırsak tıkanıklarının nadir bir nedenidir. Görülme sıklığı 1 / 20.000 doğumdur. Olguların % 95’inde tam bir tıkanıklık, %5’inde ise kısmi bir tıkanıklık vardır. Bağırsaklarda ki tıkanıklıkların yaklaşık % 2 – 15’i kalın bağırsaktadır. Kolonik atrezide bir cins yada ırk tercihi yoktur.
Kolon atrezilerinin; jejunoileal atrezilerle ve Hirschsprung hastalığı ile birliktelik göstermesi çok önemlidir. Kolon atrezili çocukların % 15 – 20 sinde jejunoileal atrezi bildirilmiştir. Bu durum jejunoileal atrezili bebeklere kontrastlı kolon filmi çekilmesinin gerekliliğini gösterir. Kolonik atrezisinin sebebi olarak damarsal yetersizlikler gösterilir.
KOLONİK ATREZİ TİPLERİ NELERDİR?
Üç tipe ayrılırlar:
Tip 1 – İntraluminal web
Tip 2 – Atretik segmentler arasında fibröz kord
Tip 3 – Atretik segmentlerin arası boştur ve V şeklinde mezenter defekti vardır. En sık görülen tiptir.
KOLONİK ATREZİSİ OLAN BİR YENİDOĞAN BEBEKTE NE GİBİ BELİRTİLER VE BULGULAR OLUR? TANI NASIL KONULUR?
Bağırsak tıkanıklığı bulguları vardır: karında şişlik, safralı kusma, beslenememe, kaka yapmama veya çok az kaka yapma. Kolonik atrezi ayırıcı tanısında şu durumlar yer alır: mekonyum ileusu, mekonyum tıkacı, Hirschsprung hastalığı, küçük sol kolon sendromu. Kolonik atrezili yenidoğanlar tipik olarak çok az mekonyum (bebeğin ilk kakasına verilen sisimdir) çıkarırlar. Bebeğe ayakta karın grafisi çekilmelidir. Bu filmde hava-sıvı seviyesi dikkati çeker ve kalın bağırsağa ait gazın dalağın olduğu kısımdan itibaren kaybolduğu görülecektir. Hastaların % 10’luk bir kısmında bağırsak delinmesi bulguları vardır. Delinme genellikle ileoçekal valvin olduğu kısımdan olur. Baryumlu yada başka bir opak maddeli kolon grafisi tanıda standarttır. Komplet obstruksiyon, distalde “Mikrokolon” ile kendini gösterir. Ayrıca kontrast tipik olarak distal kolonun lümenini doldurur. Hemen proksimalinde ise dilate barsak ansına ait gaz gölgesi vardır.
KOLONİK ATREZİLERDE TEDAVİ NEDİR?
Eskiden sağ kolon atrezilerinde primer anastomoz, sol kolon atrezilerinde ise kolostomi uygulanırdı. Günümüzde, lokalizasyona bakılmaksızın, tüm olgularda hastanın genel durumu iyi ise primer anastomoz yani bağırsağın uç uca eklenmesi yapılır. Bağırsak delinmesi bulguları varsa, delinen kısmın proksimalinden bağırsak ucunu karın duvarına ağızlaştırmak gerekir.
Konuyla ilgili video için tıklayınız
00.00 ila 2.35. dakikalar arası