Diyafram, göğüs ve karın yapılarını ayıran kubbe biçiminde bir kastır. Diyafram kasında doğumsal olarak bir açıklık kalırsa karın içi organlardan biri veya birkaçı göğüs içine doğru hareket eder. Buna Konjenital Diyafram Hernisi (KDH) denir. Bu açıklıktan en sık bağırsaklar, daha az olarak da dalak ve karaciğer fıtıklaşır. Görülme sıklığı 4000 doğumda 1’dir. Ölüm riski oldukça yüksek olan hastalardır.
KONJENİTAL DİYAFRAM HERNİSİ NASIL OLUŞUR?
KDH, diyaframda ki gelişim defekti sonucu oluşur. Bebeğin diyaframındaki bir açıklık karın içi organların bir veya bir kaçının göğüs içine hareket etmesi ve akciğerlerin doğal boşluğunu işgal etmesine sebep olur. Neticesinde akciğerin gelişimi engellenir. O tarafın akciğer kapasitesi düşer ve hava yolları tam gelişemez. Sonucunda pulmoner hipertansiyon denilen akciğerin damarlarında basınç artışı oluşur.
KDH’NİN KAÇ TİPİ VARDIR? KDH TEK TARAFLI MIDIR?
Başlıca üç tipi vardır. Bochdalek, Morgagni, paraözofajiyal Bochdalek hernisi, diyaframın yan-arka bölgedeki açıklıktan kaynaklanır. Morgagni hernisi ise daha orta kısımda yerleşimlidir. Paraözöfajiyal herniler ise yemek borusunun diyafram kasını delerek geçtiği kısımdadır. KDH’nin %95’inden fazlasını Bochdalek hernisi, geri kalanlarını Morgagni hernisi ve diğer nadir tipler oluşturur Bochdalek Hernisinin ise yaklaşık %85-90’ı solda, %10-15’i sağda görülürken, %2’si çift taraflıdır.
KDH TANISI NASIL KONULUR?
Gebelik ultrasonoğrafisi ile tanı konulabilir. Gebelik sırasında gözden kaçan olgularda solunum sıkıntısı olan bebeğin tetkik edilmesi ile tanı konulur. Yenidoğan devresinde gözden kaçan olgular ise tekrarlayan akciğer enfeksiyonu ile başvururlar.
KDH BELİRTİ VE BULGULARI NELERDİR?
- Solunum Güçlüğü
- Hızlı Nabız
- Azalmış ya da olmayan solunum sesleri
- Göğüs bölgesinde duyulan bağırsak sesleri
- Karnın çökük olması
- Tekrarlayan akciğer enfeksiyonu
- Kusma
KDH TEDAVİSİ NEDİR?
Tedavisi cerrahidir. Fakat cerrahi öncesi ve sonrası çok iyi bir yoğun bakım desteği gerekmektedir.
Bebeğin durumu anestezi şartlarını kaldıracak duruma geldiğinde karın içi organlar yerine konulur ve diyaframda ki açıklık kapatılır. Cerrahi girişim karından veya göğüsten girilerek yapılabilir.
KDH uzun süreli solunum desteği gerektirebilen bir patolojidir. Patolojinin ağırlığını o taraf akciğerinin durumu belirler.
Konuyla ilgili videolar için tıklayınız