Mekonyum, yenidoğan bebeğin ilk dışkısıdır; yeşil veya sarı renklidir. Bebeğin mekonyum çıkışı doğum süreci sırasında veya doğumdan biraz sonra olabilir. Yenidoğanların %98’inde ilk 48 saatte mekonyum çıkışı başlar. Mekonyum ileusu ile Kistik fibrozis arasında çok yakın bir ilişki vardır. Kistik fibrozis, gen mutasyonu sonucu ortaya çıkar ve vücut salgıları koyulaşmış, kıvamı artmış ve akıcı özelliği kaybolmuştur. Bu anormal özellikteki salgılar birçok organda soruna yolaçar. Kistik fibrozisli yenidoğanların % 15-20’sinde pankreas ve ileum salgılarının azalması sonucu, mekonyumun koyu kıvamda olmasıyla ince bağırsak seviyelerinde tıkanıklık bulguları ortaya çıkabilir. Mekonyum ileusu olarak adlandırılan bu durum genellikle ince bağırsağın bir kısmı olan ileumun orta seviyelerinde olmakla beraber jejunum veya kalınbağırsakta da kendini gösterebilir. Mekonyum ileusu görülme oranı 12.000 doğumda 1’dir. Mekonyum ileusunun çoğunluğunda sebep kistik fibrozistir. Fakat kistik fibrozis olmadan da mekonyum ileusu görülebilir.
MEKONYUM İLEUSUNUN TANISI NASIL KONULUR?
Mekonyum ileusunda karın şişliği, safralı kusma, mekonyum çıkaramama gibi bağırsak tıkanıklığı bulguları görülür. Ayakta çekilen direkt karın grafisinde gaz-sıvı seviyeleri olmayabilir. Yutulan havanın, mekonyumla karışması sonucu ortaya çıkan sabun köpüğü veya buzlu cam manzarası mekonyum ileusunun tipik radyolojik bulgusudur.
MEKONYUM İLEUSU KAÇ TİPTİR?
Mekonyum ileusu iki tiptir. 1 – Basit 2 – Komplike Basit mekonyum ileusunda anormal mekonyum ince bağırsağın son kısmında basit bir tıkanıklığa yol açar. Hastada bağırsak tıkanıklığı bulguları vardır. Komplike mekonyum ileusu, tıkanıklığa bağlı genişlemiş bağırsağın kendi etrafında dönmesi sonucu oluşur. Eğer bağırsak delinmesi olmuşsa mekonyum karın boşluğuna yayılır. Bunun sonucunda kalsifikasyonlar ve kistler oluşur.
MEKONYUM İLEUSUNDA TEDAVİ NEDİR?
Lavmanlarla koyu mekonyum tıkaçlar çözülebilir. Lavmanlarda gastrografin denilen opak madde kullanılır. Ayrıca mukolitik ajanlarla bağırsak pasajı sağlanabilir. Eğer lavmanlarla netice alınamazsa veya volvulus, gangren, atrezi ve bağırsak delinmesi gibi durumlar söz konusu ise cerrahi girişim gerekir. Genişlemiş ince bağırsak çıkarılır. Geriye kalan uçlar eklenir ve enterostomi yapılır. Bazen enterostomiye gerek kalmadan enterotomi ile yapılan irrigasyonlar yeterli olabilir. Ameliyat sonrası dönemde pankreatik enzimlerin verilmesi uygundur.
Konuyla ilgili video için tıklayınız
04.50 ila 09.20. dakikalar arası