Özofagus yemek borusu demektir. Atrezi ise açık olması gereken bir kanalın doğuştan kapalı olması durumudur. Özofagus atrezisinde yemek borusunun bir kısmı oluşmamıştır. Tam olarak tıbbi ismi özofagus atrezisi + trakeözofageal fistüldür. Bu hastalık bebek anne karnında iken yemek borusu ile soluk borusunun gelişimleri esnasında oluşur ve %90’ından fazlasında yemek borusu ve soluk borusu (trakea) arasında bağlantı (fistül) görülür. Bu fistül sayesinde soluk borusundan yemek borusuna ve dolayısıyla mide ve bağırsaklara hava geçişi olur.
Özofagus atrezisi 2000-3000 doğumda bir görülür. Olguların %60-70’inde ek hastalıklar ve kromozom anomalileri görülebilir.
BEBEK ANNE KARNINDA İKEN TANI KONULABİLİR Mİ?
Gebelik sırasında yapılacak olan ultrasonografide midenin görülememesi veya küçük olması ve amniyon sıvısının fazla olması akla öncelikle özofagus atrezisini getirir. Ancak bazen normal bebeklerin gebelik sırasında yapılan ultrasonoğrafisinde de mide görülemeyebilir. Bazen de trakea ile özofagus arasındaki fistüllerde mide görünümü ve amniyotik sıvı miktarı normal olabilir.
YENİDOĞAN BİR BEBEKTE ÖZOFAGUS ATREZİSİ NASIL ANLAŞILIR?
Bebek tükrüğünü yutamaz ve beslenemez. Ağızdan mideye bir sonda yerleştirilmeye çalışıldığında sondanın ilerlemediği görülür. Çekilen direkt filmde sondanın aşağı geçmediği yemek borusunun üst kısmında kaldığı veya kıvrıldığı görülür. Özofagus atrezisi tanısı konan bebeklerin üstteki tıkalı yemek borusu kısmına sonda yerleştirilip tükrükleri sürekli olarak aspire edilmeli ve bebek başı yukarıda olacak şekilde yatırılmalıdır. Özofagus atrezisi olmaksızın sadece fistül olan tiplerde ise beslenme ile öksürük ve morarma görülebilir. Bu hastalarda tanı daha geç konabilir.
TEDAVİSİ NEDİR?
Bebeğin yaşamını devam ettirmesi için ameliyat şarttır. Özofagus atrezisinin tipine göre ameliyat şekli ve zamanı farklı olabilir. Uç kısımları birbirine yakın fistülü tiplerde bebeğin ameliyata alınmasını engelleyecek bir durum yoksa 1-2 günlükken ameliyat yapılır. Uç kısımları birbirine yakın olmayan fistülsüz tiplerde ise mideye bir beslenme hortumu yerleştirilerek buradan beslenme sağlanır. Üst özofagus poşuna yerleştirilen bir sonda ile de tükrük emilir. Böylelikle özofagusun uzaması beklenir.
ÖZOFAGUS ATREZİSİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Göğüs boşluğuna girilir. Üst ve alt özofagus uçları bulunur. Ösefagusun trakeaya açılan kısmı ayrıldıktan sonra trakea onarılır. Daha sonra özofagus uçları birbirine dikilir.
AMELİYAT SONRASI DÖNEM NASILDIR?
Hasta yenidoğan yoğun bakım servisinde takibe alınır. Ameliyatın durumuna göre belli bir süreyle solunum cihazına bağlı olarak takip edilmekte, kendi solunumunun yeterli olduğunun görülmesinin ardından makine desteği sonlandırılmaktadır. Ameliyat bölgesinde kaçak olmadığı görüldükten sonra genellikle 4.-5. gün ağızdan beslenme başlanmaktadır.
AMELİYAT SONRASI NE GİBİ SORUNLAR İLE KARŞILAŞABİLİRİZ?
- Birleştirilen özofagustan kaçak olması
- Fistülün açılması veya tekrarlaması
- Akciğerin çökmesi veya iltihabı sonucu solunum sıkıntısı
- Özofagusun birbirine dikildiği yerde darlık ve buna bağlı yutmada güçlük
- Mideden yemek borusuna kaçak
Konuyla ilgili videolar için tıklayınız
ÖZEFAGUS ARTREZILI COCUKLAR NEDEN KILO ALMAZ DUZENLI BESLENIYOR BUTUN TAHLILLER NORMAL FAKAT KILO ALIMI YOK
Benim cocugum özafagus atrezisi olarak dünyaya geldi opera edildi fakat hic birşey yemiyor ve icmiyor beslenmesi ise mama nazigastrik dondayla 2 saatte bir beslebiyor