Sünnet dünya üzerinde en çok uygulanan cerrahi işlemdir. Sünnet basit algılanan ama o kadar da basit bir işlem değildir. Sünnet mutlaka ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Ehil ellerde yani uzman hekimlerce yapılan sünnette 1000 çocuktan 1’inde sorun görülme ihtimali varken ehil olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerde bu oran 1000 de 100’e çıkmaktadır. Yani sorun yüz kat artmaktadır. Sünnet öncesi çocuğun kanama öyküsü mutlaka sorgulanmalı varsa kan hastalıkları tespit edilmelidir. Etraflı bir fizik muayene ile testislere bakılmalı, pipide bir anormallik var mı tespit edilmelidir.
Ehil olmayan kişilerce yapılan sünnette ne gibi sorunlar olabilir?
Kanama, pipinin uç kısmının yaralanması, kesilmesi, yapılan lokal anestezik maddeye bağlı uç kısımda oluşan gangrenler, sünnet derisinin az kesilmesi, fazla kesilmesi, orantısız kesilme ve eğrilikler, enfeksiyon, dikiş hattında olan sonra ortaya çıkan kistler, kötü bir yara iyileşmesi ve görüntünün kötü olması, pipinin sünnetten sonra gömülmesi, sünnete engel bir durumun olup da fark edilmemesi, idrar deliğinin altta olması, yarım sünnetli olması, pipinin özellikle öne doğru otuz dereceden fazla eğriliği olması, psikolojik bozukluk
Sünnet için ideal yaş nedir?
Sünnet gereklilik halinde her yaşta yapılabilen bir işlemdir. Nedir bu gereklilikler? Sünnet derisinin dar olup çocuğun sık sık enfeksiyon geçirmesi, pipinin ucunda sık sık olan kızarıklıklar, balanit dediğimiz sünnet derisi iltihaplanması, ultrasonoğrafi ile böbreklerde bir sıkıntı saptanmış olması gibi. Bunun dışında hiçbir sorunu olmayan bebekte ideal yaş 1,5 yaş altı, 6 yaş ve üzeridir. Özellikle ilk altı ay en ideal zamandır. Bu yaşların söylenmesinin en büyük nedeni çocuğun psikolojik açıdan etkilenmemesidir. Özellikle ilk 2-3 ay bebekler sünnet olacağını, olduğunu bilmez. Bu ilk 1,5 yaşa genişletilebilir. Bu çok önemli bir durumdur. Çocuk sünnet olduğu hazırlamaz ve sünnet bu yüzden psikolojik etki bırakmaz. Altı yaş ve üzerinde ise çocuğa durum çok iyi açıklanırsa yine hemen hemen hiçbir etki bırakmadan bu durum atlatılır. Sünnet yanlış zamanda, yanlış kişilerce yapılırsa çocukta psikolojik etki bırakabilmektedir. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir.
Anne- babalara düşen görevler nelerdir?
Sünnet ‘bir an önce aradan çıksın’ diye yapılacak bir işlem değildir. Sünnet kolay olduğu zaman çok kolay, zor olduğu zamanda çok zor olan bir işlemdir. Bu ikisinin ortası yoktur. Dikkatli ellerde uygun zamanda yapılması gereken bir işlemdir. Anne-babalar uygun ve donanımlı merkezlerde, uygun koşullarda sünnet yaptırmalıdırlar. Çocuğu ve kendilerini olayın bilincinde olarak hazırlamalıdırlar. Tüm bu hazırlıklar yapılırsa işlem kolay olmaktadır.
Konuyla ilgili videolar için tıklayınız