Metal para, kalem piller, saat ve oyuncak pilleri, iğne, çatal iğne, vida, çivi, mıknatıs, plastik parçaları, kolye, küpe, altın ve gümüş diğer takılar, kalemlerin basılan kısımları, küçük yaylar v.b. cisimler çocuklar tarafından yutulabiliyor. Özellikle ilk iki yaş çocuklar ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürme eğilimindedirler.
YUTULAN YABANCI CİSİM YEMEK BORUSUNA TAKILIRSA NE YAPMAK GEREKİR?
Yemek borusuna takılan cisimleri mutlaka özofagoskopi dediğimiz yöntemle çıkarıyoruz. Çünkü sindirim sisteminin en dar yeri yemek borusu. Burayı geçen batıcı ve yakıcı olmayan cisimler genellikle dışkı yoluyla atılır. Yemek borusuna takılan cisimlerden pillere dikkat çekmek isterim. Bunlar takıldıkları yeri yakma özelliğine sahiptir. Pil yutmuş ve bu pil yemek borusuna takılmışsa zamanla yarışarak bunu çıkarmak lazım.
YABANCI CİSİM YEMEK BORUSUNU GEÇİP MİDE -BAĞIRSAK SİSTEMİNE ULAŞMIŞSA NE YAPMAK GEREKİR?
Eğer bu para v.b. yakıcı ve delici özelliği yoksa bekliyoruz. Böyle cisimlerin yüzde 99’u birkaç günden 2-3 haftaya kadar bir sürede anüs yoluyla atılıyor. Bu arada hastanın barsak tıkanması ile ilgili bulguları var mı (sarı-yeşil kusma, kıvrandırıcı karın ağrısı) onları takip ediyoruz. İki-üç günde bir film çekerek takip ediyoruz. Aileye ‘’çocuğun her dışkısına bakın’’ mutlaka diyoruz. Toplu iğne gibi cisimlerde genellikle ameliyata gerek olmadan çıkıyor. Saat pilleri de çıkıyor anüs yoluyla. Silindir piller ise daha dikkat edilmesi gereken yabancı cisimler. Hastalar birden fazla mıknatısı aynı anda yutabiliyorlar. Bunların kendi kendine çıkma olasılığı düşük. Çünkü artı ve eksi kutuplardan dolayı mıknatıs sindirim sistemi içinde birbirine yapışabiliyor. Çatal iğnelerde eğer ucu açık konumdaysa bunlarda da ameliyat gerekebiliyor.
ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM YUTMAYA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?
Oyuncak seçiminde dikkatli olunmalıdır. Çocuklara oynaması için bozuk para, disk şeklinde pil veya bu tür pillerin kullanıldığı oyuncaklar verilmemelidir. Özellikle yanında bir büyük olmadan bu tür pillerin kullanıldığı oyuncak veya saatler çocukların elinde bırakılmamalıdır. Kalemtıraş, silgi, kalemin arkasındaki kapaklar ve hatta renkli başlıklı raptiyeler bu yaş grubu için tehlikelidir.
Çocukların ağzında bir yabancı cisim görüldüğünde onu korkutmadan panik olmadan ağzından almak gerekir. Ani gülme, ağlama veya koşma sırasında ağızdaki yabancı cisim yemek borusuna veya nefes borusuna kaçabilir. Basit önlemler, dikkat ve çocukların yalnız bırakılmaması ile birçok kaza önlenebilir. Bu tür kazaların bir kısmının ölümle veya uzun süreli tedavi gerektiren organ hasarıyla sonuçlanabileceği unutulmamalıdır.
Konuyla ilgili video için tıklayınız