Sindirim sisteminin son kısmına anüs denir. Kas grubundan oluşmuş bir yapıdır. Rektum içinde biriken dışkı belli bir basıncın üzerine çıkınca anal kanal gevşer ve dışkılama gerçekleşir. Anal darlık anüsün gevşeyememesi anlamına gelir.
NEDEN ANAL DARLIK OLUR? ANAL DARLIĞIN BELİRTİ VE BULGULARI NELERDİR?
Anal darlığın nedeni anal sfinkter halkasının sert ve sıkı olmasıdır. Rektum içi basınç çok yüksek değerlere çıkınca az miktarda gazla beraber dışkı atılır. Rektum içi basınç azaldığı anda anüs hemen sıkışır. Bebek, dışkısının tamamını yapamadığı ve gazını da tam olarak çıkaramadığı için rahatlayamaz. Bebek sık sık ve az az kaka yapar. Gazı beklenenden şiddetlidir. Anal darlıklar doğumsal olabilir. Bunlar doğuştan anüsün olmaması veya anüsün yetersiz olması şeklinde görülür. Bebek kakasını güçlükle yapar. Dilatasyon veya cerrahi işlem genellikle gerekir.
ANAL DARLIK TANISI NASIL KONULUR?
Tanı klinik bulgular ve fizik muayene ile konulur. Bebeğin anüsü dikkatlice gözlenerek darlık olup olmadığı ekarte edilmelidir. Tanıda rektal tuşe dediğimiz anüsün parmakla muayenesi önemlidir. Anal darlık hafif, orta veya ağır olarak üçe ayrılır. Tuşe yaparken hekimin parmak büyüklüğü önemlidir. Anal darlıkta çok ciddi ağlama krizleri, karında ileri derece şişkinlik (kurbağa karnı), basınçlı ve fışkırır tarzda dışkılama, anüs etrafında asitli dışkıya bağlı ülserler tipik bulgulardır. Anal darlıklı bebekler klasik kolik için kullanılan ilaçlara cevap vermezler. Hatta bazı kolik ilaçları şikayetleri arttırabilir.
ANAL DARLIK HANGİ DURUMDA GÖZDEN KAÇABİLİR?
Süt çocuklarındaki yalancı kabızlık diğer adıyla seyrek dışkılama sık görülen ve medikal tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Yalancı kabızlık vakaları ile karşılaştığımızda çocuk cerrahisi muayenesi istenmesi anal darlığın ekarte edilmesi için önemlidir. Çünkü bu vakalarda anal darlık sıklığı fazladır.
ANAL DARLIK TEDAVİSİ NASILDIR?
Hafif anal darlık vakalarında tedavi gerekmez. Takip yeterlidir. Orta ve ağır darlıklar tedavi gerektirir. Tedavide başlangıçta dışkının yumuşatılması, bölgesel çeşitli ilaçların uygulanması şeklindedir. Hastalarda sıvı alımı arttırılmalıdır. Posa bırakan diyet ve özellikle sebze, meyve ve salata özendirilmelidir. Ağrıyı azaltmak için lokal anestezik kremler verilir. Hastalara ya elle ya da buji denilen gereçlerle genişletmeler yapılır.