Gelişimini tamamlamamış böbrek dokusu kalıntılarından gelişen bir tümördür. Bu tümör Max Wilms tarafından tanımlanmıştır. Diğer adı nefroblastomdur. Görülme sıklığı 1 milyonda 7-10 ‘dur. Bu vakaların %80’ini 5 yaşından küçük çocuklar oluşturur. Genellikle tek böbreği tutar. Her iki böbrekte de aynı anda görülebilir. Hastalık, erkeklerde kızlara oranla daha sık görülmektedir. Wilms tümörü çabuk büyür ve erken dönemde metastaz oluşturma yani diğer organlara sıçrama eğilimine sahiptir. Yaklaşık % 10 kadarında henüz ilk tanı sırasında metastazlar bulunmaktadır. Tümörün başka organlara sıçraması en sık böbrek çevresindeki lenf düğümlerine, akciğere ve karaciğere olmaktadır.
WILMS TÜMÖRÜ’NDE HANGİ BELİRTİ VE BULGULAR OLUR?
Hastaların %70-90’ında karında kitle mevcuttur. İdrarında kan bulunması ve ateş şikayeti olabilir. Diğer şikayetler ise; iştahsızlık, kilo kaybı, tansiyon yüksekliği, bulantı ve kusmadır. İlerlemiş tümörlerin patlaması sonucu karın bölgesine yayılma olabilir. Bu durumda yaygın karın ağrısı ve karında hassasiyet oluşabilir. Tümörün böbreğin toplardamar sistemine ulaşması ile varikosel ve karında asit; daha ileri dönemlerde kalp yetersizliği gibi tablolar gözlenebilir.
WILMS TÜMÖRÜ’NDE TANI NASIL KONUR?
Tanı öykü, fizik muayene, laboratuar testleri, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi ile konur. Ateşi, karında kitlesi ve kanlı idrar şikayeti olan bir hastada tam idrar tahlilinde bol miktarda kırmızı kan hücreleri görülebilir. Batın ultrasonoğrafisi ve bilgisayarlı batın tomoğrafisi ile kitle ve yayılımı görüntülenir. Yine bilgisayarlı tomoğrafi ile akciğerleri yayılım olup olmadığı değerlendirilir. Böbrek tümörü veya kitlenin tipinde şüphe varsa girişimsel radyoloji bölümü tarafından iğne biyopsisi alınır, patoloji tarafından incelenir ve tanı kesinleştirilir.
WILMS TÜMÖRÜ TEDAVİSİNİ ANLATINIZ.
Tanı konulmasını takiben ikinci aşama ameliyattır. Ancak bazı durumlarda cerrahiden önce kemoterapi (kanser için ilaç tedavisi) yapılması gerekli olabilir. Ameliyatta o taraf böbreği, üreter dediğimiz idrar yolları ve tümörün yayıldığı lenf bezeleri çıkarılır. Ameliyat sonrası ilaç (kemoterapi) ve ışın (radyoterapi) tedavisini sürdürmek gerekebilir. Wilms tümörü son 20-30 yılda tedavi başarısında en çok gelişme olan kanser türlerindendir. İyileşme şansı erken evre ve iyi özelliklere sahip vakalarda %90 civarındadır. İleri evre hastalıkta bile yaşam şansı yüksektir.