Çamaşır suyu, bulaşık deterjanı ve parlatıcısı, yağ çözücüler, tuz ruhu, kireç çözücü, halı deterjanı lavabo açıcı gibi temizlik malzemelerini içen çocukların yemek borusu ve bazen de midelerinde ağır yanıklar meydana gelebilir. Bu maddelerin alınmasından sonra hastanın tükürüğünü yutamaması, ağız içinde ve çevresinde hatta göğüs bölgesinde yanık yaraları, dudaklarında şişlik ve kızarıklık önde gelen belirtiler olabilir.
YAKICI KİMYASAL MADDE İÇEN BİR ÇOCUK VARSA NELER YAPMALIYIZ?
Yakıcı kimyasal bir madde içen çocuğa herhangi bir girişimde bulunmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Çocuklar kusturulmamalıdır. Çünkü yakıcı madde tekrar geriye çıkarıldığı için yeni yanıklara yol açar. Su ve benzeri sıvılarda içirilmemelidir. Dolayısıyla yanık daha geniş sahaya yayılır. Yemek borusunda meydana gelen yanığın derecesi içilen maddenin tipine, miktarına ve konsantrasyonuna bağlıdır. Yanık sonrası ilk üç günden sonra, yaralanmanın derecesine göre, ağızdan beslenmeye başlanabilir.
KİMYASAL MADDELER İLE OLUŞAN BU TÜR YANIKLARDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Açıkta satılan temizlik maddelerinin alınmamasına ve kilitli kapak mekanizması olan ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Ailelerin denetimsiz olarak açıkta satılan temizlik maddeleri ve deterjanlarını tercih etmeleri ve meşrubat şişesi veya buna benzer bir içecek kabı kullanmalarının, çocukların bu maddeleri yanlışlıkla içmelerini kolaylaştırdığı bilinmektedir. Ailelerin temizlik maddelerini ve deterjanlarını satın alırken, ambalaj bilgilerinin tam ve eksiksiz olmasına ve ambalajlarda uyarıcı bilgilerin yer almasına dikkat etmesi gerekmektedir.
Açıkta satılan deterjanlar ve temizlik maddeleri alınmamalı, kilitli kapak mekanizması olan ambalajlı deterjanlar tercih edilmelidir. Açıkta deterjan ve temizlik maddesi satılmasına izin verilmemelidir, bu tür maddelerin denetimine özen gösterilmelidir. Büyük firmalar tarafından bu ürünler üzerine, çocuklar tarafından çekici olabilecek çok renkli bir takım etiketler yapıştırılması önlenmeli, kapakların sadece erişkinler tarafından açılabilmesi sağlanmalıdır. Küçük atölyelerde üretilen, isimsiz, açık ve kiloyla satılan temizlik maddelerinin meşrubat ve su şişelerinde satıldığı bilinmektedir. Bu durumda çocukların aldanarak içme ihtimallerinin çok daha fazla olduğu düşünüldüğünde ailenin bu tür maddeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklamaları gerektiği hatırlatılmalıdır. Evlerde kimyasal maddeler asla yiyecek içecek kaplarında saklanmamalıdır.
Konuyla ilgili video için tıklayınız